At Rome, moreover, Caesar won a great and brilliant popularity by his eloquence as an advocate, and much good will from the common

At Rome, moreover, Caesar won a great and brilliant popularity by his eloquence as an advocate, and much good will from the common people for the friendliness of his manners . . . . He had also a large and gradually increasing political influence in consequence of his lavish hospitality and the general splendour of his mode of life. At first his enemies thought this influence would quickly vanish . . . . [T]he man who is thought to have been the first to see beneath the surface of Caesar’s public policy and to fear it, . . . and who comprehended the powerful character hidden beneath his kindly and cheerful exterior, namely Cicero, said that in most of Caesar’s political plans and projects he saw a tyrannical purpose . . . .

Based on the excerpt above, which statement about Caesar is true?

Caesar was disliked by the common people.
Caesar had no desire for a political career.
Cicero believed Caesar had noble political intentions.
Caesar gained popularity and political influence but also gained enemies during his life.

Related Posts

This Post Has 10 Comments

  1. The answer is D.Caesar , according to this excerpt, was popular due to his eloquence and friendly manners.His political influence, additionally, caused him to be well liked by the communards ,which also made him gain a lot of enemies.The common people did not know or could not really see if he had any tyranical intentions.The excerpt expresses it was Cicero who saw that in Caesar and Caesar did have a desire for a political career.For all these reasons , the answer is D.

  2. The answer is indeed letter D) Caesar gained popularity and political influence but also gained enemies during his life.

    Explanation:

    This excerpt allows us to draw a few conclusions about Caesar. According to what it says, he was liked by common people because of his manners and eloquence. Therefore, letter A is wrong. We also learn that Caesar did his best to build an influential political career, which makes letter B wrong as well. Letter C is also incorrect because the excerpt reveals that Cicero saw Caesar as a possible tyrant, believing Caesar's public image was just a facade. The only correct option is letter D. According to the excerpt, Caesar was popular and influent, but still had enemies. Those enemies thought his "influence would quickly vanish", but were apparently mistaken.

  3. Shakespeare could have used the information about his personality, political influence, and tyranny.

    When Shakespeare wrote his play The Tragedy of Julius Caesar, he based his character on accounts of the past, such as the ones mentioned in the passage. Caesar is one of the most important figures of world history, and therefore, the information on his life is abundant. Out of the information mentioned in the passage, Shakespeare could have used the information about Caesar's personality, political influence, and tyranny in order to create a more believable, complex Caesar.

  4. At Rome, moreover, Caesar won a great and brilliant popularity by his eloquence as ... and much good will from the common people for the friendliness of his manners . . . . He had also a large and gradually increasing political influence in consequence of his lavish hospitality and the general splendour of his mode of life.

    Explanation:

  5. The correct answer is: D) Ceasar gained popularity and political influence but also gained enemis during his life.

    This excerpt clearly shows this as we can see both sides. In one side Ceasar's popularity and political influence is shown. His skills and charisma made him a well known leader between the elite and the common people of that era.

    On the other hand, later in the paragraph the word "enemies" is shown, meaning he was not surrounded only by good intentions. One of this enemies is named in the text, Cicero, he realized that Ceasar hospitality and manners were not desinterested, they were political maneuvers to gain more power and control.

    We can see that the point of the text is to describe both the followers and the enemies that Ceasar gained.

    Option A is incorrect as the paragraph states:  "...much good will from the common people for the friendliness of his manners" showing they liked him.

    Option B is proven wrong through the text as his actions were directly related to his political career.

    And option C is wrong because Cicero is labeled as one of his first enemies as he discovered his true intentions.

  6. He was ambitious, it was also said several times in the play that he was killed because of his ambition.

  7. I think the answer is D. Based on the excerpt from Life of Caesar by Plutarch, the trait that Julius Caesar might possess is ambition. This is because although he showed friendliness and hospitality to others, he had the tendency to be tyrannical when it comes to exercising his power. 

      

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *